środa, 18 listopada 2009

wyżerka

bransoletka koral lapis
cudowny, aromatyczny sposób na przetrwanie długich, jesiennych wieczorów: ryż z jabłkami. szczerze mówiąc, równie pysznie smakuje latem - wtedy docenia się jego lekkość, a teraz - zapach przypraw i aksamitną konsystencję.
przepis nie jest, jak to w przypadku takich dań bywa, z dzieciństwa. jest przerobionym pod mój smak przepisem z jednej z ulubionych książek kucharskich - "Kuchnia Kryszny". w nawiasach podaję moje modyfikacje.
ryż z jabłkami
275g długoziarnistego ryżu (2 szklanki jaśminowego)
3 jabłka (5-6 jabłek)
350g brązoweg cukru (zdecydowanie mniej! ok.pół szklanki)
1/4 łyżeczki sproszkowanego szafranu
425ml wody na syrop (ok.2 szkl.)
3 łyżki ghee/masła
przyprawy: 8 goździków, 5 cm laseczki cynamonu, 8 strączków kardamonu, 3 liście laurowe;
825ml wody do ryżu (2,5 szkl.)
50g płatków migdałowych
50g rodzynek

**ryż wypłukać, odsączyć. Jabłka obrać, pokroić. Z wody, cukru i szafranu ugotować syrop (podgrzewać na średnim ogniu 30 minut, aż połowa wyparuje)
w tym czasie rozgrzać tłuszcz (w dużym garnku, ja to robię w woku), wrzucić przyprawy, pomieszać chwilę, aż będzie czuć zapach i wrzucić ryż. Wymieszać dobrze. Wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień, dusić czasem mieszając ok.10 minut.
W ryżu zrobić dołek, wsypać jabłka, migdały i rodzynki (w ilości stosowanej przeze mnie trzeba jabłka sprytnie wmieszać w ryż, w dołek się nie zmieszczą), trochę syropu. Przysypać ryżem, wlać resztę syropu, przykryć garnek, gotować 15 minut na małym ogniu.
Kiedy ryż zmięknie - jeść :) można polać jogurtem.
bransoletka z korala i lapis lazuliNIEAKTUALNA bransoletka z "wyżartych" lekko korali (bardzo jasnych i dużego, różowego), lapis lazuli i srebra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz