wtorek, 23 marca 2010

resztki

ciasto bananowe najlepszejak mogłam do tej pory nie poczęstować was ciastem bananowym??? doprawdy, niedopatrzenie!
ulubione, robione średnio 2 razy w tygodniu, pyszne, lekkie, szybkie, mało-naczyń-brudzące. krótko mówiąc - ciasto bananowe!

przepis:
*4 bardzo dojrzałe banany
*150 g cukru (można mniej)
*1 jajo
*olej (z pestek winogron) – na oko, ok. 2-3 łyżki?
*cukier waniliowy
*170 g mąki
*szczypta soli
*1 ł. Sody
*orzechy włoskie, rodzynki, skórka z pomarańczy... co kto lubi

na formę 23 cm (małe - zwykle robię większe o połowę)

banany rozgnieść widelcem
dodać cukier, jajo, olej, wymieszać
dodać mąkę z sodą i solą, wymieszać
wlać do formy
piec 1 godzinę w 180-200 st (zależnie od piekarnika)

Uwagi:
-w oryginalnym przepisie jest 75 g. Masła
-część mąki można zastąpić dowolnymi otrębami (ja zastępuję 1/3)
-dodaję do ciasta jedno pokrojone jabłko
-można dodać cynamon

mlask ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz